FILM NON-PROFIT RENOVATION

0-MAINSPACE-web

Union Docs Renovation. This renovation for a documentary-film-focused organization in Brooklyn began with the client’s ambition to expand wheelchair accessibility. The insertion of a wheelchair accessible bathroom becomes an opportunity to clarify the theatrical experience from the street, starting with an expanded and well-lit hallway. The interior plan aims to open the space for flexible use and make the logic of documentary film visible. The design removes cramped small spaces, including a small office and dedicated classroom that wireless technology have rendered obsolete. At the same time, the plan prioritizes the ongoing use of analog film projection by shifting the circulation hallway to the exact center-line of the viewing gallery. The hallway, thus, doubles as 16mm projection room. The insertion of a concessions counter provides the potential for new event programming. Williamsburg, Brooklyn. Winter/Spring 2012.

project-plan

 

Above: Renovation plan with new bathroom, open spaces, and center-line projection.  Red lines show walls removed.

Below: Photos showing completion of 80% of construction.

0-MAINSPACE-web

BATHROOM-web

HALLWAY-web

 

Below: Rendering of hallway.

UNDO_HALL-0316

Below: Photos before renovation 1) disorienting hallway and 2) cramped film-viewing gallery.

BEFORE-HALLWAY

 

BEFORE-GALLERY

Below: Summary of construction, courtesy of client/contractor.

UnionDocs-Comparison